top of page
Zoeken
Foto van schrijverAnne Oskam Business coach

Wil je een divers team of een inclusief team?

Vaak wordt inclusiviteit en diversiteit in organisaties als synoniem gebruikt, alsof deze woorden dezelfde betekenis hebben. Discussies gaan dan bijvoorbeeld over ‘meer vrouwen aan de top’ of een ‘aannamebeleid gericht op 55-plussers’. Inclusie heeft voor mij een andere betekenis dan sturen op diversiteit in het managementteam op basis van sekse, etnische of religieuze overtuiging. In deze blog vertel ik waarom.


Een inclusieve omgeving herken je aan de onderstaande vier kenmerken:


1.  Verbinding

Iedereen heeft een plek in het team en kent zijn persoonlijke eigenschappen en kernkwaliteiten. Bij elke kernkwaliteit hoort ook een valkuil en leerontwikkeling. De kunst is om die verbinding met elkaar te maken dat je elkaars kwaliteiten, valkuilen en leerdoelen kent, zodat je elkaar kan aanvullen en versterken. Dan kan je van elkaar leren en ben je als team effectiever als je de taken zo verdeelt dat ieder in zijn kracht staat.


2. Openheid

Je eigen perspectief is vaak beperkt en/of vertroebeld. In een inclusieve omgeving stap je af van jouw eigen perceptie van de werkelijkheid en sta je open voor andere ideeën, zonder hier gelijk een oordeel over te vellen.

Openheid zorgt voor verbinding

Hoe open sta jij eigenlijk voor andere ideeën en argumenten? Als je leert om niet meer vanuit de ‘wat-vraag’ te denken, maar vragen stelt met de ‘waarom-vraag’ open je een gesprek. En als je het ergens niet over eens bent, stel dan de vraag die begint met ‘ja, en…’’. Dan ontstaat er een open gesprek om met elkaar tot de juiste beslissing te komen.

3. Kwetsbaarheid

Waar ruimte is voor kwetsbaarheid, is ruimte voor beweging. Durf kwetsbaar te zijn en doorbreek barrières. Je kan als leidinggevende je kwetsbaarheid laten zien en ook minder succesvolle ervaringen delen met je team.

Kwetsbaarheid is kracht

Dit maakt je juist sterker en nodigt de ander uit om ook open en kwetsbaar te zijn. Een inclusieve omgeving rekent je niet af op fouten, maar stimuleert je om ervaringen te delen. Dat schept vertrouwen en veiligheid. Een sterk fundament voor verdere groei.


4. Bewuste aandacht

Alles wat je aandacht geeft groeit. Als je er niet echt bent, kun je ook niet het verschil maken. Herken je dat je vaak nog met meerdere dingen tegelijk bezig bent? Je vliegt van afspraak naar afspraak. Of je duikt gelijk in je smartphone als je een berichtje binnen krijgt. Dat maakt je vluchtig en ongeduldig en belemmert focus en verbinding. Als je geen verbinding met jezelf hebt, kun je ook geen verbinding maken met de ander. Inclusieve teams zijn bewuster van het moment en staan stil bij welke kansen dit biedt. Ze hebben een gezamenlijk kompas die sturing en regie geeft.

Als je er niet bent, kun je ook niet het verschil maken

Iedereen kan zich in bovenstaande kwaliteiten ontwikkelen, of je nu man of vrouw, katholiek of moslim, blank of donker bent. Het leiden van een team of organisatie waar niet het ego maar inclusie centraal staat, noem ik inclusief leiderschap. Mensen hebben behoefte aan zinvolheid, respect en autonomie. Als je als organisatie hier op een inclusieve manier invulling aangeeft, creëer je een veilige omgeving. Een sterk fundament in deze tijd om wendbaar te zijn. Dan presteren teams op hun best en komen pas echt transformaties tot stand.

Benieuwd hoe je inclusie in je leiderschapsstijl en team kan ontwikkelen? Op mijn website vertel ik je graag over het programma die ik hiervoor heb ontwikkeld.


153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page