top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnne Oskam Business coach

Vijf redenen en meer om jezelf dit jaar nog een coach te gunnen

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021


Overweeg je al een tijdje de hulp van een coach maar houdt iets je tegen? Ontdek waarom deze investering in jezelf het meer dan waard is.

TIP: Kosten coaching in 2021 nog fiscaal aftrekbaar!
1. Je bereikt je doelen sneller


Stel, je wilt graag meer balans tussen werk en privé of bent op zoek naar een baan die beter bij je past. Een professionele coach kan je helpen die doelen te bereiken. Je kunt naar een coach gaan voor een concreet probleem, bijvoorbeeld een dreigende burnout. Maar ook als je een wens hebt als het vergroten van je zelfvertrouwen of assertiever worden. Hoe concreter de hulpvraag, hoe effectiever het coachtraject zal zijn.


2. Je blinde vlekken worden zichtbaar

Een coachtraject helpt je blinde vlekken zichtbaar te maken door je een spiegel voor te houden. Een voorbeeld. Misschien vind je dat je collega's zich te passief opstellen en heb je het idee dat het initiatief voornamelijk van jou moet komen. Een coach kan je helpen te reflecteren op jezelf. Wellicht ligt de werkelijkheid toch wat genuanceerder en neem je met je daadkracht de verantwoordelijkheden bij anderen weg.


3. Je wordt zelfredzamer

Een coachtraject onder begeleiding van een professionele coach brengt je in korte tijd tot nieuwe diepgaande inzichten. Sneller dan wanneer je zonder begeleiding aan de slag gaat. Een coach zegt niet wat je moet doen, maar geeft je eigen tools in handen om zelf de verandering in gang te zetten en je eigen keuzes te maken. Een grote focus dus op zelfredzaamheid. Zodat jij het leven gaat leiden die jij wilt leiden.


4. Je gaat gestructureerd aan de slag

Een familielid of vriend geeft je vaak goedbedoelde adviezen. Een professionele coach denkt met je mee, zonder oordeel of eigen belangen. En zal zijn eigen issues nooit op die van jou projecteren. Als professional kan een coach je gestructureerd begeleiden en feedback geven waarmee je echt iets kunt. Met het oog op de toekomst. Zodat jij de verandering in gang gaat zetten, die bij jou past.


5. Je investeert in jezelf

Coaching heeft een positief effect op het functioneren en welbevinden van een coachee.

De drie basisbehoeften - keuzevrijheid, een gevoel van verbondenheid en het kunnen inzetten van kwaliteiten - blijken meer vervuld na afloop dan voor een coachtraject. Een traject kan kostbaar lijken, maar verdient zichzelf snel terug. Alles wat je aandacht geeft groeit. Met een professional werk je aan je bewustwordingsgroei. Alles wat je hiermee doet, is jezelf verder verbeteren. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling, door het vergroten van zelfkennis en zelfreflectie. En je vergroot je veerkracht, weerbaarheid en communicatie, op werk en privé.


TIP: Kosten coaching in 2021 nog fiscaal aftrekbaar!

In 2021 geldt dat de kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding boven een bedrag van 250 euro nog volledig belasting aftrekbaar zijn, mits het traject aan een aantal voorwaarden voldoet. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. Coaching kan aan dit criterium voldoen als je het inzet om beter of effectiever te presteren op jouw werk of als je het inzet bij het vinden van een andere baan, zowel bij je huidige werkgever als daarbuiten.

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. Aftrekbare opleidingskosten die u in 2021 betaalt, mag u nog aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Opleidingskosten die u in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar. Vanaf 1 maart 2022 kunt u STAP-budget aanvragen bij het UWV. Dus zeker interessant om de kosten dit jaar nog te boeken en af te trekken bij IB aangifte 2021! Voor zelfstandig ondernemers en bedrijven zijn de kosten voor persoonlijke ontwikkeling, studie en coaching (leertrajecten) voor de belasting aftrekbaar als bedrijfskosten.

Lees meer op rijksoverheid.nl of neem voor de zekerheid contact op met je belastingadviseur, boekhouder, accountant of de Belastingdienst.


Wil je meer weten over coaching en wat dit voor jou persoonlijk kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik vertel je hier graag meer over.

(Bron: coachfinder)36 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page