top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnne Oskam Business coach

TIP: Kosten coaching in 2021 nog fiscaal aftrekbaar!

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021


In 2021 geldt dat de kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding boven een bedrag van 250 euro nog volledig belasting aftrekbaar zijn, mits het traject aan een aantal voorwaarden voldoet. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. Coaching kan aan dit criterium voldoen als je het inzet om beter of effectiever te presteren op jouw werk of als je het inzet bij het vinden van een andere baan, zowel bij je huidige werkgever als daarbuiten. De exacte voorwaarden die de Belastingdienst hieraan stelt zijn als volgt (bron: Belastingdienst 2021):

  • De opleiding of studie (in dit geval: het coachtraject) is gericht op jouw huidige of toekomstige beroep.

  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht (in dit geval: onder begeleiding van de coach).

  • Je krijgt geen studiefinanciering

  • Je totale kosten zijn hoger dan de drempel van 250 euro inclusief btw.

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.


Aftrekbare opleidingskosten die u in 2021 betaalt, mag u nog aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Opleidingskosten die u in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar. Vanaf 1 maart 2022 kunt u STAP-budget aanvragen bij het UWV. Dus zeker interessant om de kosten dit jaar nog te boeken en af te trekken bij IB aangifte 2021!


Voor zelfstandig ondernemers en bedrijven zijn de kosten voor persoonlijke ontwikkeling, studie, en coaching (leertrajecten) zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.


Lees meer op rijksoverheid.nl of neem voor de zekerheid contact op met je belastingadviseur, boekhouder, accountant of de Belastingdienst.
1.402 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page